Czy styczna może przebijać wykres funkcji ?
Michalina: Czy styczna do wykresu funkcji może przechodzić przez ten wykres? (przecinać go ?)
np.
funkcja: y=x*sinx
i proste k: y+xπ−π2 =0 l: y=0 czy są stycznymi ?
23 mar 22:50
Min. Edukacji: Narysuj i sama zobacz
23 mar 23:01
Michalina: Min. Edukacji rysuje i styczna mi przecina wykres. Może tak być ? Jest wtedy styczną ?
23 mar 23:08
wredulus_pospolitus:
Tak .... styczna może przecinać wykres.
Np. dla f(x) = x3 −−−− wszystkie jej styczne (prędzej czy później) przecinają funkcję f(x)
24 mar 02:33
Min. Edukacji: J3slinfunkcja zmierzą do ±∞, to zawsze sie musi przeciąć ze styczną, prawda?
24 mar 04:18
. :
Przemysl to co napisales:
f(x) = x2 ; g(x) = √x ; h(x) = lnx
24 mar 07:07