Dochód
Mateusz: Roczna produkcja firmy wytwarzającej rowery wynosi x sztuk. Ustalono stałą cenę sprzedaży
jednego roweru w wysokości 1500 zł, a roczny koszt K produkcji x rowerów można przedstawić
wzorem K(x)=2x2 + 400x + 5450. Firma sprzedaje wszystkie rowery, które wyprodukuje.
Oblicz, ile rowerów należy wyprodukować, by zysk (różnica pomiędzy przychodem a kosztami
produkcji) firmy w jednym roku był największy.
Podaj wartość największego zysku. Wyznacz przedział opłacalności rocznej produkcji rowerów
tzn., kiedy ta firma przynosi zysk.
23 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
Szukasz maksimum dla funkcji P(x) = 1500x − K(x) ... szukasz xwierzchołka.
Jeżeli wychodzi Ci liczba która nie jest całkowita bierzesz dwie najbliższe całkowite i liczysz
wartość funkcji P(x) dla tych dwóch wartości
23 mar 19:27
wredulus_pospolitus:
Ciąg dalszy zadania:
szukasz kiedy P(x) > 0
23 mar 19:27
Mateusz: Otrzymałem x∊ (5, 545) i co dalej mam z tym zrobić?
23 mar 19:44
wredulus_pospolitus:
Miałeś wyznaczyć przedział ... wyznaczyłeś przedział ... co jeszcze chcesz robić
23 mar 19:50
Mateusz: chodzi mi o ilość rowerów
23 mar 19:52
Jolanta: Parabolaa ramiona w dół tam gdzie jest wierzchołek jest największą wartość xw= −b/2a
−1900/−4=475
23 mar 20:14
Mateusz: Dziękuję
23 mar 20:25