sadzonki
Nancy: Zakupiono 120 sadzonek bratków, 160 sadzonek fiołków i 80 cebulek tulipanów. Rośliny
posadzono w rzędach w taki sposób, Ŝe w kaŜdym z nich jest tyle samo roślin kaŜdego
rodzaju. Ile jest rzędów?
7 mar 20:06
Basia:
jeżeli dobrze rozumiem treść tego zadania to
x liczba bratków jednego rodzaju w rzędzie
y liczba fiołków jednego rodzaju w rzędzie
z liczba tulipanów jednego rodzaju w rzędzie
n liczba rzędów
nx=160
ny=120
nz=80
n musi być wspólnym dzielnikiem liczb 160,120,80
160=2*80=2*2*40=2*2*2*20=2*2*2*2*10 = 2*2*2*2*2*5
180=2*90=2*2*45=2*2*3*15=2*2*3*3*5
80=2*40=2*2*20=2*2*2*10=2*2*2*2*5
wspólnymi dzielnikami są: 2,4,10,20
to zadanie ma cztery różne rozwiązania
n=2 x=80 y=60 z=40
n=4 x=40 y=30 z=20
n=10 x=16 y=12 z=8
n=20 x=8 y=6 z=4
7 mar 21:07