definicja rekurencyjna
dominik: Szybkie pytanko. Zapisz definicje rekurencyjną ciągu o wyrazie ogólnym an = 3n+4. Moje
rozwiązanie. Pytam tylko czy dobrze.
an−1 = 3(n−1)+4 = 3n−3+4 = 3n+1
an = 3n+4
an − an−1 = 3n+4 − 3n+1.
Czy to jest dobrze. Jeśli idzie o dyskretną to są to moje początki także prosiłbym o
wyrozumiałość.
21 mar 13:24
Jolanta: Weź w nawias przy odejmowaniu
21 mar 13:32
dominik: W sensie, co mam wziąść w nawias. Możesz trochę jaśniej?
21 mar 13:43
Jolanta: Błąd w odejmowaniu
21 mar 13:47
ite:
można w taki sposób:
1/ obliczasz pierwszy wyraz ciągu
a1 = 3*1+4 = 7
2/ obliczasz n+1 wyraz ciągu
an+1 = 3*(n+1)+4 = 3n+3+4
3/ korzystasz ze wzoru na wyraz n−ty an = 3n+4 i przekształcasz 2/
an+1 = 3n+3+ 4= (3n+4)+3 = an + 3
informacja 1/ i 3/ pozwalają już zapisać podany ciąg w sposób rekurencyjny, spróbuj to zrobić
21 mar 13:47
dominik: W którym momencie jest błąd w odejmowaniu? Tu?
3n−3+4
21 mar 13:55
dominik: @ite próbuje ale nie bardzo wiem jak?
21 mar 14:25
ite:
Zgodnie z definicją:
ciąg jest zdefiniowany rekurencyjnie, jeżeli
1/ określony jest pewien skończony zbiór wyrazów tego ciągu (tutaj wyraz pierwszy),
2/ pozostałe wyrazy ciągu są zdefiniowane za pomocą poprzednich wyrazów tego ciągu.
21 mar 14:37
dominik: Całe moje rozwiązanie jest takie?
an = 3n+4
a{n−1) = 3(n−1)+4 = 3n−3+4 = 3n+1
an − an−1 = 3n+4 − 3n+1
an = 3n+4 − 3n+1 + an−1. Jeszcze to uprościłem: an = 4 + 1 + an−1 = 5 + an−1
21 mar 14:42
dominik: To moje rozwiązanie bazuje na innym przykładzie, który żeśmy rozwiązywali na uczelni
21 mar 14:44
dominik: dzięki
21 mar 14:47
ite:
ciągle masz brak nawiasu, na który zwróciła Ci uwagę Jolanta
3n+4 − (3n+1) → dlatego pojawia się piątka zamiast trójki
do prawidłowej definicji rekurencyjnej brakuje podania chociażby jednego (pierwszego) wyrazu
ciągu
oraz uwagi że n≥2 → ponieważ masz wyraz an−1 a przecież nie możesz się cofać do wyrazu
wcześniejszego niż pierwszy
21 mar 14:55
dominik: no tak. dziękuje za zwrócenie uwagi.
21 mar 16:06