suma wielu liczb
bork: Rozważamy wszystkie liczby naturalne pięciocyfrowe zapisane przy użyciu cyfr 1, 3, 5, 7, 9, bez
powtarzania jakiejkolwiek cyfry. Oblicz sumę wszystkich takich liczb.
rozumiem ze jak na 1 miejscu jest jedynka to reszte 4 liczb mozna ustalic na 4! wiec na
pierwszym miejscu jedynka moze byc 24 razy
widzialem rozwiazania tego ale nie rozumiem co oni dodaja pisemnie przez jakies slupki i nie
wiem jak to zrobic
21 mar 12:20
kerajs:
''rozumiem ze jak na 1 miejscu jest jedynka to reszte 4 liczb mozna ustalic na 4! wiec na
pierwszym miejscu jedynka moze byc 24 razy''
Tak, podobnie jest z pozostałymi cyframi na miejscu pierwszym (jak rozumiem od lewej) co daje
(1+3+5+7+9)*104*4!
To samo rozumowanie dotyczy i miejsca drugiego (od lewej), i trzeciego, i czwart....
Odp: (1+3+5+7+9)(104+103+102+10+1)*4!
PS
Lepiej pisać o miejscu jedności, dziesiątek, setek, itd
21 mar 15:17
bork: ale czemu razy 10
4 *4!

jak kazda liczba na kazdy miejscu moze byc 24 razy to czemu takie rownanie a nie
(1+3+5+7+9)* 24 * 5 miejsc
21 mar 18:04
Mila:
Dołączam się do zapisu kerajsa, ( można?)
4!=24 możliwości dla ustalonej pozycji jednej cyfry
Zapis liczby 5− cyfrowej:
a*104+b*103+c*102+d*10+e
Każda z cyfr: {1,3,5,7,9} występuje 24 razy na odp. pozycjach
1) Cyfra 1:
24*(1*104+1*103+1*102+1*10+1)=24*1*11111
2) cyfra 3
24*(3*104+3*103+3*102+3*10+3)=24*3*11111
itd
3) 24*5*11111
4) 24*7*11111
5) 24*9*11111
==========
suma :
24*1*11111+24*3*11111+24*5*11111+24*7*11111+24*9*11111=24*11111*(1+3+5+7+9)=
=24*11111*25=6 666 600 z kalkulatorem
Napisałam, bo kiedyś tak tłumaczyłam maturzystce − sąsiadce i "załapała".
To był inny przykład, ale zasada ta sama.
21 mar 18:21
bork: aa no teraz juz rozumiem, kobiety jednak dobrze tlumacza matematyke
21 mar 18:43
Mila:
21 mar 18:56