prawdopodobienstwo
tomek: ze zbioru kolejnych liczb naturalnych {1,2,3,,,,,,,3n} losujemy jedna liczbe a nastepnie
wyznaczamy reszte z dzielenia przez 3 kwadratu wylosowanej liczby. Jakie jest
prawdopodbienstwo ze otrzymana reszta bedzie rowna 2? A jaka ze bedzie rowna 2?
21 mar 10:13
. :
a
2 (mod 3)
≠ 2

Coś co warto kojarzyć.
Zauważ że jezeli liczba jest postaci
1) 3k to (3k)
2 = 3*3k
2 − − > reszta 0
2) 3k+1 to (3k+1)
2 = 3(3k
2 + 2k) +1 − − > reszta 1
3) 3k+2 to (3k+2)
2 = 3(3k
2 + 4k + 1) + 1 − − > reszta 1
21 mar 11:35
. :
Zwiazku z tym prawdopodobieństwo będzie równe 0
21 mar 11:36
tomek: co to to mod. ale ktore 0
21 mar 12:18
. :
Nie ma możliwości aby reszta była równa 2, więc to właśnie prawdopodobieństwo będzie równe zero
21 mar 16:44