Zbiór liczb wymiernych spełniających nierówność
witamina D: Zbiór liczb wymiernych spełniających nierówność (x − 5)4 * (x2 − 3) <= 0
− jest ograniczony z dołu
− jest skończony
− jest ograniczony z góry
− ma element największy
Wybierz wszystkie poprawne odpowiedzi.
21 mar 06:24
ite:
W(x) = (x + √3) * (x − √3) * (x − 5)4
z takiej postaci możesz naszkicować wykres tej funkcji i spróbować wybrać prawidłowe
odpowiedzi.
21 mar 10:38
chichi:
zadanie nie jest trudne, ba jest banalne, sprawdza po prostu znajomość definicji zbioru
skończonego czy to elementu największego. bez sensu jest podawać odpowiedzi, po prostu niech
pytający zechce się uczyć i zerknie do definicji
21 mar 10:44
Jolanta: Chichi nie masz racji To forum jest po to,żeby pomagać ,nie oceniać Pisząc tak,powodujesz,że
człowiek boi się pytac
21 mar 11:01
chichi:
tak forum jest po to żeby pomagać, ale gdy ktoś potrzebuje realnej pomocy, bo po prostu nie
rozumie problemu, ale nie gdy nawet nie raczy zajrzeć do definicji czy spróbować zrobić coś
samemu. Pisząc tak powodujesz, że co raz więcej leni tu przychodzi i działasz na szkodę tego
narodu, gdyż przestają się uczyć, a przychodzą po gotowce. Może odwołajmy jeszcze lekcje
matematyki w szkołach, bo dzieci z braku wiedzy na samą myśl o podejściu do tablicy robią się
zieloni, nie tędy droga
21 mar 11:11
Jolanta: Tak jak napisał ite możemy naszkicowac wykres Miejsca zerowe x= − ✓3. x=✓3 x=5 zaznaczamy
na osi
Wykres zaczynamy rysować zawsze od prawej strony W tym zadaniu od góry bo a=1(jeżeli
współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny zaczynamy rysować od dołu)
5 jest pierwiastkiem czterokrotnym,wykres odbija od 5(zawsze odbija w przypadku parzystej
ilości) Przechodzi przez ✓3 a później przez −✓3 Odczytujemy przedziały z wykresu
21 mar 11:25
Jolanta: Chichi nigdy nie wiesz kto pyta.To co dla ciebie jest proste dla innych może byc ogromnym
wyzwaniem
21 mar 11:31
ite:
Wstawienie od razu trzech zadań bez jakiejkolwiek próby rozwiązania lub nawet pytania 'od
siebie' lub sprecyzowania, co jest niejasne wygląda na próbę przepchnięcia na kogoś własnej
pracy domowej. A to nie należy do obowiązków ani tego ani żadnego innego forum.
Nikt nie ma prawa drwić z cudzej niewiedzy, to jest bez dyskusji. Ale skoro na tym forum
odpisują wolontariusze, to uważam, że mają prawo wybrać, jak szczegółowo i na jakie zadania
odpowiadają.
21 mar 11:51
21 mar 12:29
chichi:
chodzi o krotność pierwiastka, nie o jego wartość, krotność to 4 − czyli parzysta
21 mar 12:43
witamina D: Zrobiłam to zadanie wczoraj i zaznaczyłam że jest ograniczony z dołu i z góry a pokazało mi
się, że nie są to wszystkie poprawne odpowiedzi. Wyszedł mi zbiór obustronnie otwarty a więc
wydaje mi się że nie ma elementu największego., w Internecie znalazłam definicję zbioru
skończonego jako takiego, który ma naturalną liczbę elementów i nie wiem czy nieskończona
liczba elementów jest naturalną. Dlatego zrodziły się u mnie wątpliwości .
21 mar 12:44
chichi:
czy coś nieskończonego jest skończone? no nie
21 mar 13:19
Jolanta: W zadaniu jest ≤0
x∊ <−✓3;✓3 >. dla x= 5 jest=0
21 mar 13:23
ite:
Zwróć uwagę, że pytają jedynie o zbiór liczb wymiernych spełniających tę nierówność. To jest
słowo klucz.
A zbiór w odpowiedzi nie jest zbiór obustronnie otwarty, nierówność jest nieostra!
21 mar 13:24
Jolanta: Masz rację
21 mar 13:29
ite:
@Jolanta moja uwaga jest do wpisu witaminy D z 12:44, pisałyśmy jednocześnie i nie
widziałam Twojego wpisu : )
21 mar 13:33
witamina D: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przepraszam za zamieszanie z tym otwarciem/domknięciem
zbioru; coś mi się pomieszało wcześniej. Zatem zbiór ten jest obustronnie ograniczony i ma
największy element, a także nie jest skończony. Musiałam przez pomyłkę przepisać nierówność
jako < zamiast ≤, czego skutkiem było to, że zaznaczyłam iż nie ma elementu największego.
Największą trudność sprawił mi zbiór skończony. Teraz rozumiem to tak: zbiór skończony to taki
którego liczbę elementów można dokładnie określić (np. {2, 4, 6, 8} lub (2, 9), gdzie x∊N)
21 mar 14:34
ite:
Coś mi się nie zgadza w odp. z 14:34.
W zbiorze rozwiązań tego zadania istnieje element największy nie dlatego, że ten zbiór jest
domknięty. W przedziale [−√3, √3] nie istnieje największa liczba wymierna.
Możesz napisać jaki jest zbiór rozwiązań zadania i możesz podać, jaki jest jego element
największy?
21 mar 14:45
witamina D: Faktycznie, bardzo dziękuję za poprawę, jakaś dzisiaj roztrzepana jestem

Nie zauważyłam, że
chodzi o liczby wymierne, a nie rzeczywiste. Zatem poprawne będą odpowiedzi 1. i 3., które
akurat wczoraj zaznaczyłam i nie dostałam punktów. Może był jakiś błąd w systemie,
najważniejsze, że pomogliście mi pozbyć się wątpliwości
21 mar 20:48
ite:
Zbiór liczb wymiernych spełniających podaną nierówność to
Z= {x∊ℚ: −√3≤x≤√3 ∨ x=5 }
czyli
Z= {x∊ℚ ∧ x∊[−√3, √3] ∪ {5} }
więc ten zbiór
− jest ograniczony z dołu np. przez −√3, −π, −7,
− jest ograniczony z góry np. przez 5, 8, 12,
− ma element największy, jest nim 5.
21 mar 21:31
witamina D: Okej, wielkie dzięki, nie ogarnęłam, ze 5 też należy do tego zbioru. Aby stwierdzić, że zbiór
jest ograniczony np. z góry wystarczy podać liczbę, która jest większa lub równa każdemu
elementu zbioru?
21 mar 23:38
21 mar 23:43
witamina D: Dzięki
21 mar 23:50
chichi:
jeżeli jesteś na studiach, to zapis "Z= {x∊ℚ ∧ x∊[−√3, √3] ∪ {5} }" mógłby zostać skreślony
przez wykładowcę
22 mar 02:23
chichi:
studiach matematycznych **
22 mar 02:23
ite:
ja powinnam być skreślona z forum razem z tym zapisem
poprawiam Z= {x: x∊ℚ ∧ x∊[−√3,√3]∪{5} }
22 mar 09:38