matematykaszkolna.pl
Zbiór liczb wymiernych spełniających nierówność witamina D: Zbiór liczb wymiernych spełniających nierówność (x − 5)4 * (x2 − 3) <= 0 − jest ograniczony z dołu − jest skończony − jest ograniczony z góry − ma element największy Wybierz wszystkie poprawne odpowiedzi.
21 mar 06:24
ite: W(x) = (x + 3) * (x − 3) * (x − 5)4 z takiej postaci możesz naszkicować wykres tej funkcji i spróbować wybrać prawidłowe odpowiedzi.
21 mar 10:38
chichi: zadanie nie jest trudne, ba jest banalne, sprawdza po prostu znajomość definicji zbioru skończonego czy to elementu największego. bez sensu jest podawać odpowiedzi, po prostu niech pytający zechce się uczyć i zerknie do definicji emotka
21 mar 10:44
Jolanta: Chichi nie masz racji To forum jest po to,żeby pomagać ,nie oceniać Pisząc tak,powodujesz,że człowiek boi się pytac
21 mar 11:01
chichi: tak forum jest po to żeby pomagać, ale gdy ktoś potrzebuje realnej pomocy, bo po prostu nie rozumie problemu, ale nie gdy nawet nie raczy zajrzeć do definicji czy spróbować zrobić coś samemu. Pisząc tak powodujesz, że co raz więcej leni tu przychodzi i działasz na szkodę tego narodu, gdyż przestają się uczyć, a przychodzą po gotowce. Może odwołajmy jeszcze lekcje matematyki w szkołach, bo dzieci z braku wiedzy na samą myśl o podejściu do tablicy robią się zieloni, nie tędy droga emotka
21 mar 11:11
Jolanta: Tak jak napisał ite możemy naszkicowac wykres Miejsca zerowe x= − ✓3. x=✓3 x=5 zaznaczamy na osi Wykres zaczynamy rysować zawsze od prawej strony W tym zadaniu od góry bo a=1(jeżeli współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny zaczynamy rysować od dołu) 5 jest pierwiastkiem czterokrotnym,wykres odbija od 5(zawsze odbija w przypadku parzystej ilości) Przechodzi przez ✓3 a później przez −✓3 Odczytujemy przedziały z wykresu
21 mar 11:25
Jolanta: Chichi nigdy nie wiesz kto pyta.To co dla ciebie jest proste dla innych może byc ogromnym wyzwaniem
21 mar 11:31
ite: Wstawienie od razu trzech zadań bez jakiejkolwiek próby rozwiązania lub nawet pytania 'od siebie' lub sprecyzowania, co jest niejasne wygląda na próbę przepchnięcia na kogoś własnej pracy domowej. A to nie należy do obowiązków ani tego ani żadnego innego forum. Nikt nie ma prawa drwić z cudzej niewiedzy, to jest bez dyskusji. Ale skoro na tym forum odpisują wolontariusze, to uważam, że mają prawo wybrać, jak szczegółowo i na jakie zadania odpowiadają.
21 mar 11:51
krecik: Szanowna Jolanto, co to jest parzysta ilość? https://pl.wikipedia.org/wiki/Ilo%C5%9B%C4%87
21 mar 12:29
chichi: chodzi o krotność pierwiastka, nie o jego wartość, krotność to 4 − czyli parzysta emotka
21 mar 12:43
witamina D: Zrobiłam to zadanie wczoraj i zaznaczyłam że jest ograniczony z dołu i z góry a pokazało mi się, że nie są to wszystkie poprawne odpowiedzi. Wyszedł mi zbiór obustronnie otwarty a więc wydaje mi się że nie ma elementu największego., w Internecie znalazłam definicję zbioru skończonego jako takiego, który ma naturalną liczbę elementów i nie wiem czy nieskończona liczba elementów jest naturalną. Dlatego zrodziły się u mnie wątpliwości .
21 mar 12:44
chichi: czy coś nieskończonego jest skończone? no nie emotka
21 mar 13:19
Jolanta: W zadaniu jest ≤0 x∊ <−✓3;✓3 >. dla x= 5 jest=0
21 mar 13:23
ite: Zwróć uwagę, że pytają jedynie o zbiór liczb wymiernych spełniających tę nierówność. To jest słowo klucz. A zbiór w odpowiedzi nie jest zbiór obustronnie otwarty, nierówność jest nieostra!
21 mar 13:24
Jolanta: Masz rację
21 mar 13:29
ite: @Jolanta moja uwaga jest do wpisu witaminy D z 12:44, pisałyśmy jednocześnie i nie widziałam Twojego wpisu : )
21 mar 13:33
witamina D: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przepraszam za zamieszanie z tym otwarciem/domknięciem zbioru; coś mi się pomieszało wcześniej. Zatem zbiór ten jest obustronnie ograniczony i ma największy element, a także nie jest skończony. Musiałam przez pomyłkę przepisać nierówność jako < zamiast ≤, czego skutkiem było to, że zaznaczyłam iż nie ma elementu największego. Największą trudność sprawił mi zbiór skończony. Teraz rozumiem to tak: zbiór skończony to taki którego liczbę elementów można dokładnie określić (np. {2, 4, 6, 8} lub (2, 9), gdzie x∊N)
21 mar 14:34
ite: Coś mi się nie zgadza w odp. z 14:34. W zbiorze rozwiązań tego zadania istnieje element największy nie dlatego, że ten zbiór jest domknięty. W przedziale [−3, 3] nie istnieje największa liczba wymierna. Możesz napisać jaki jest zbiór rozwiązań zadania i możesz podać, jaki jest jego element największy?
21 mar 14:45
witamina D: Faktycznie, bardzo dziękuję za poprawę, jakaś dzisiaj roztrzepana jestem emotka Nie zauważyłam, że chodzi o liczby wymierne, a nie rzeczywiste. Zatem poprawne będą odpowiedzi 1. i 3., które akurat wczoraj zaznaczyłam i nie dostałam punktów. Może był jakiś błąd w systemie, najważniejsze, że pomogliście mi pozbyć się wątpliwości emotka
21 mar 20:48
ite: Zbiór liczb wymiernych spełniających podaną nierówność to Z= {x∊ℚ: −3≤x≤3 ∨ x=5 } czyli Z= {x∊ℚ ∧ x∊[−3, 3] ∪ {5} } więc ten zbiór − jest ograniczony z dołu np. przez −3, −π, −7, − jest ograniczony z góry np. przez 5, 8, 12, − ma element największy, jest nim 5.
21 mar 21:31
witamina D: Okej, wielkie dzięki, nie ogarnęłam, ze 5 też należy do tego zbioru. Aby stwierdzić, że zbiór jest ograniczony np. z góry wystarczy podać liczbę, która jest większa lub równa każdemu elementu zbioru?
21 mar 23:38
21 mar 23:43
witamina D: Dzięki
21 mar 23:50
chichi: jeżeli jesteś na studiach, to zapis "Z= {x∊ℚ ∧ x∊[−√3, √3] ∪ {5} }" mógłby zostać skreślony przez wykładowcę emotka
22 mar 02:23
chichi: studiach matematycznych **
22 mar 02:23
ite: ja powinnam być skreślona z forum razem z tym zapisem poprawiam Z= {x: x∊ℚ ∧ x∊[−3,3]∪{5} }
22 mar 09:38