Wyznacz i podaj wszystkie wartości parametru m
witamina D: Wyznacz i podaj wszystkie wartości parametru m, dla których liczba 1 należy do przedziału
o końcach będących pierwiastkami równania (m−4)x²−4x+m−3 = 0.
21 mar 06:22
Szymon K.: Δ=16− 4*(m−4)*(m−3)= 16− 4*(m2−7m+12)= −4m2+28m −32
1.
m1= (4−4m2+28m−32)/(2(m−4))= (−4m2+28m−28)/(2(m−4))
m2= (4+4m2−28m+32)/(2(m−4))= (4m2−28m+36)/(2(m−4))
(−4m2+28m−28)/(2(m−4))<1<(4m2−28+36)/(2(m−4))
m∊(...)
2.
Δ>0 → −4m2+28m−32>0
Δ2= 784− 4*(−4)*(−32)= 272
m3= (−28+{272})/−8)≈ 1,43
m4= (−28−{272})/−8)≈ 5,56
m∊(1,43; 5,56)
następnie trzeba porównać dwa założenia i zapisać odpowiedź
21 mar 18:12
witamina D: Trochę opornie idą mi takie zadania, ale udało mi się je zrobić. Dziękuję bardzo za odpowiedź
22 mar 00:22