....
POMOCY !!! ciągi ;/: Ujemnych wyrazó ciągu określonego wzorem an = n2−2n−24 jest ?
7 mar 20:02
natka1720: trzeba rozwiązac nierowność czyli an zrobic mniejsze od zera i tyle co wyjdzie to trzeba
obiczyc ile sie zmiesci n ( na nalezy od 1 do nieskonczonosci) sa to tylko liczby calkowite
7 mar 20:06
POMOCY !!! ciągi ;/: a robiąc tą nierównosc musze obliczyc delte?
7 mar 20:08
bibi: a
n<0
Δ=(−2)
2−4*1*(−24)=4+96=100;
√Δ=10
n∊(−4,6) ∧ n∊N ⇒ n={1,2,3,4,5}
Odp. 5
7 mar 20:10
POMOCY !!! ciągi ;/: dziękuję
7 mar 20:13