Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) jest zbiór liczb R?
aleks: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) = [ 3x2−4mx+5 ] / [(m+2)x4 +6(m+2)x2
+ m2 ] jest zbiór liczb rzeczywistych? Mianownik nie może być równy 0, z deltą pojawiają mi
się pierwiastki, a odpowiedzią powinno być m ∊ <−2, 0) U (0, +∞), nie wiem jak do niej dojść
20 mar 22:27
EMMOI: Musimy sprawdzić dla jakich m mianownik nie ma miejsc zerowych. Jeżeli m = − 2 , to w
mianowniku mamy 4 i jest OK. Jeżeli m ≠− 2 to mamy w mianowniku funkcję kwadratową.
Podstawiając x2 = t mamy trójmian
f(t) = (m + 2 )t2 + 6(m + 2)t+ m2
i musimy sprawdzić kiedy f (t) ≠ 0 dla t ∈ ⟨0,+ ∞ ) (bo takie wartości przyjmuje t = x2).
Zauważmy, że f(0) = m 2 ≥ 0 , zatem gdyby współczynnik przy t2 był ujemny, to funkcja f
musiałaby mieć nieujemny pierwiastek i byłoby źle. Zatem musi być
m + 2 > 0 ⇒ m > − 2.
Zauważmy ponadto, że wierzchołek paraboli ma pierwszą współrzędną równą
W(x)=−b/ 2a= − 3.
W połączeniu z warunkiem f(0 ) = m 2 oznacza to, że f(t) > 0 dla t ≥ 0 o ile tylko m ≠ 0
(funkcja rośnie na prawo od −3, jeżeli więc f(0) > 0 , to taka sama nierówność jest prawdziwa
dla wszystkich liczb dodatnich).
24 mar 14:37