Równanie
Aga: Hej. Mam pytanie odnośnie rozwiązywania równań/dzielenia go stronami
Równanie dotyczy zadania z fizyki. Mianowicie wygląda to tak
v1t1=v(t−t1)
v1t2=v(t+t2) Pewien pan na YT rozwiązując to zadanie mówi cytuje "dziele stronami te dwa
równania.
Z lewej strony znikają v1 a z prawej znikają jednocześnie v" ale pierwszy raz spotykam się z
takim dzieleniem
i właściwie nie wiem na jakieś zasadzie to działa. Myślałam że jak się dzieli przez cokolwiek
to trzeba podzielić
obie strony równania a nie tylko jedna. Chodzi o to, by wyliczyć czas. Jednak nie rozumiem tego
dzielenia tylko jednej
strony, wytłumaczy ktoś?
20 mar 21:16
ABC:
jeżeli a=b oraz c=d oraz c≠0 to a/c=b/d co tu jest niejasne dla ciebie?
20 mar 21:26
Aga: To Pana/Pani pytanie zbędne. Wystarczyła ta jedna informacja żeby to działanie stało się dla
mnie jasne, tak więc
dziekuje za pomoc. Każdy od czegoś zaczynał. Pytanie które zadałam może dla niektórych
prymitywne a dla mnie
stanowiło problem bo z matmą miałam do czynienia ostatni raz na maturze czyli 6 lat temu

także proszę o wyrozumiałość
i cierpliwość z moimi pytaniami tutaj. Pozdrawiam i dziękuję za ułatwienie mi przyszłych zadań
😊
20 mar 21:49
ABC:
20 mar 21:56
a7: jak mamy układ równan to możemy dzielić mnożyć dodawać i odejmować stronami
21 mar 08:17
Min. Edukacji: Howgh .
pl
21 mar 08:21
ABC z roboty:
trzeba być ostrożnym w tego typu zadaniach bo to nie zawsze są przekształcenia równoważne i
warto na koniec sprawdzić czy otrzymane liczby naprawdę spełniają układ równań
Przykład
II Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów
(zawody stopnia drugiego)
13 stycznia 2007 r.
Wyznacz wszystkie trójki (a, b, c) liczb rzeczywistych spełniające układ równań:
{ a2 + b2 + c2 = 23
a + 2b + 4c = 22
Rozwiązanie organizatorów:
Drugie równanie mnożymy stronami przez 2 i odejmujemy stronami od pierwszego. W efekcie uzy−
skujemy a2 − 2a + b2 − 4b + c2 − 8c + 21 = 0 , co po skorzystaniu ze wzorów skróconego
mnożenia jest
równoważne zależności (a − 1)2 + (b − 2)2 + (c − 4)2 = 0 .
Stąd wynika, że a = 1, b = 2, c = 4.
Jednak bezpośrednie sprawdzenie pokazuje, że trójka ta nie spełnia danego układu równań. Układ
ten nie ma zatem rozwiązań.
21 mar 09:21
chichi:
"ak mamy układ równan to możemy dzielić mnożyć dodawać i odejmować stronami"
skąd taki wniosek?
21 mar 09:21
chichi:
o w tym samym momencie @
ABC podał przykład
21 mar 09:22
ABC z roboty:
21 mar 09:25