matematykaszkolna.pl
Równanie Aga: Hej. Mam pytanie odnośnie rozwiązywania równań/dzielenia go stronami Równanie dotyczy zadania z fizyki. Mianowicie wygląda to tak v1t1=v(t−t1) v1t2=v(t+t2) Pewien pan na YT rozwiązując to zadanie mówi cytuje "dziele stronami te dwa równania. Z lewej strony znikają v1 a z prawej znikają jednocześnie v" ale pierwszy raz spotykam się z takim dzieleniem i właściwie nie wiem na jakieś zasadzie to działa. Myślałam że jak się dzieli przez cokolwiek to trzeba podzielić obie strony równania a nie tylko jedna. Chodzi o to, by wyliczyć czas. Jednak nie rozumiem tego dzielenia tylko jednej strony, wytłumaczy ktoś?
20 mar 21:16
ABC: jeżeli a=b oraz c=d oraz c≠0 to a/c=b/d co tu jest niejasne dla ciebie?
20 mar 21:26
Aga: To Pana/Pani pytanie zbędne. Wystarczyła ta jedna informacja żeby to działanie stało się dla mnie jasne, tak więc dziekuje za pomoc. Każdy od czegoś zaczynał. Pytanie które zadałam może dla niektórych prymitywne a dla mnie stanowiło problem bo z matmą miałam do czynienia ostatni raz na maturze czyli 6 lat temuemotka także proszę o wyrozumiałość i cierpliwość z moimi pytaniami tutaj. Pozdrawiam i dziękuję za ułatwienie mi przyszłych zadań 😊
20 mar 21:49
ABC: emotka
20 mar 21:56
a7: jak mamy układ równan to możemy dzielić mnożyć dodawać i odejmować stronami
21 mar 08:17
Min. Edukacji: Howgh . pl
21 mar 08:21
ABC z roboty: trzeba być ostrożnym w tego typu zadaniach bo to nie zawsze są przekształcenia równoważne i warto na koniec sprawdzić czy otrzymane liczby naprawdę spełniają układ równań Przykład II Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów (zawody stopnia drugiego) 13 stycznia 2007 r. Wyznacz wszystkie trójki (a, b, c) liczb rzeczywistych spełniające układ równań: { a2 + b2 + c2 = 23 a + 2b + 4c = 22 Rozwiązanie organizatorów: Drugie równanie mnożymy stronami przez 2 i odejmujemy stronami od pierwszego. W efekcie uzy− skujemy a2 − 2a + b2 − 4b + c2 − 8c + 21 = 0 , co po skorzystaniu ze wzorów skróconego mnożenia jest równoważne zależności (a − 1)2 + (b − 2)2 + (c − 4)2 = 0 . Stąd wynika, że a = 1, b = 2, c = 4. Jednak bezpośrednie sprawdzenie pokazuje, że trójka ta nie spełnia danego układu równań. Układ ten nie ma zatem rozwiązań.
21 mar 09:21
chichi: "ak mamy układ równan to możemy dzielić mnożyć dodawać i odejmować stronami" skąd taki wniosek? emotka
21 mar 09:21
chichi: o w tym samym momencie @ABC podał przykład emotka
21 mar 09:22
ABC z roboty:
21 mar 09:25