du | ||
∫ | = ? | |
1−2sin(u/2)cos(u/2) |
du | ||
∫ | = | |
cos2(u/2)+sin2(u/2)−2sin(u/2)cos(u/2) |
du | ||
∫ | ||
cos2(u/2)(1+tg2(u/2)−2tg(u/2)) |
1 | 1 | ||
dt= | du | ||
2 | cos2(u/2) |
1 | ||
2dt = | du | |
cos2(u/2) |
2 | 2 | |||
=∫ | dt=− | +C | ||
(t−1)2 | t−1 |
2 | ||
=− | +C | |
tg(u/2)−1 |
2 | ||
= | +C | |
1−tg(u/2) |
1 | 1 | 1+sin u | 1 | sin u | |||||
= | = | = | + | ||||||
1−2 sin u/2 cos u/2 | 1−sin u | cos2u | cos2u | cos2u |
1 | ||
całka = tg u + | ||
cos u |
du | ||
można tę całkę zapisać równoważnie zapisać: ∫ | , można takową również liczyć na | |
1 − sin(2u) |
du | |
funkcja podcałkowa miała być ** ![]() | |
1 − sin(u) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |