Optymalizacja - walec
Keret: Oblicz, jakie wymiary powinien mieć walec o największej objętości, jeśli jego powierzchnia
całkowita wynosi 240π.
Trochę nie ogarniam tematu i nie wiem, jak to obliczyć. Pomoże ktoś?
20 mar 21:03
ABC:
wzór na objętość walca zawiera dwie zmienne , za pomocą warunku na powierzchnię całkowitą
powinieneś wyeliminować jedną z nich
20 mar 21:28
Jolanta: 2πr
2+2πrH=240π
r
2+rH=120
V=πr
2H
V=πr(120−r
2)
V=120πr−πr
3
V'=120π−3πr
2
V'=0
120π=3πr
2
40=r
2
r=2
√10
H=
20 mar 21:54
Keret: Dziękuję
21 mar 01:29