kwadratowa funkcja
IWOI: Witam mam zdanie
x2 − (2m + 7)x + m2 − 3m + 21 = 0
no to jest rownanie wychodzi ze od Δ>0 → m∊(13−5√22;13+5√22)
ale jest tez warunek na vieata lecz z takim sie jezcze nie spotkałem że x1 = 2x2 jedyne co mi
przyszlo
do głowy to zeby na jedna strone i dac kwadrat ale czyt tak w ogole mozna. Prosze o pomoc bo
lekko
sie pogubiłem juz
20 mar 20:15
chichi:
| | b | | b | |
x1 = 2x2 ∧ x1 + x2 = − |
| ⇒ x2 = − |
| |
| | a | | 3a | |
| | c | | c | |
x1 = 2x2 ∧ x1x2 = |
| ⇒ x22 = |
| |
| | a | | 2a | |
mamy dane za pomocą parametrów x
2 oraz x
22 no to wstaw do równania i wyznacz m
20 mar 20:21
IWOI: ej no mega inteligetne, dobrze dziekuje slicznie za pomoc
20 mar 20:25