matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
równanie trygonometryczne
Jula:
Rozwiąż równanie sin 2x + 2sin
2
x = 2 +
√
6
cos x, w przedziale −π do π
20 mar 16:59
Mariusz:
sin 2x + 2sin
2
x = 2 +
√
6
cos x 2sin(x)cos(x) = 2 − 2sin
2
(x)+
√
6
cos(x) 2sin(x)cos(x) =2cos
2
(x)+
√
6
cos(x) 2sin(x)cos(x) − 2cos
2
(x)−
√
6
cos(x)=0 cos(x)(2sin(x) − 2cos(x)−
√
6
)=0 cos(x) = 0 ⋁ 2sin(x) − 2cos(x)−
√
6
=0 2cos(x) − 2sin(x) = −
√
6
√
6
cos(x) − sin(x) = −
2
1
1
√
3
cos(x) −
sin(x) = −
√
2
√
2
2
π
√
3
cos(x+
) = −
4
2
π
√
3
cos(x) = 0 ⋁ cos(x+
) = −
4
2
20 mar 19:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick