Dany jest prawidłowy ostrosłup czworokątny ABCDS o podstawie ABCD
uczen: Dany jest prawidłowy ostrosłup czworokątny ABCDS o podstawie ABCD. Na krawędzi CS zaznaczono
punk E w ten sposób, że AB=2CE. Wiedząc, że płaszczyzna BDE jest prostopadła do krawędzi CS,
wyznacz cosinus kąta BED.
Mam problem z zaznaczeniem, w którym miejscu jest ten kąt prosty pomiędzy płaszczyzną , a
krawędzią CS, ktoś pomoże?
20 mar 10:37
ite:
20 mar 13:02
ite:
Kąt 90o tworzy prosta CS z każdym z odcinków EB, EF i DE (gdyż leżą w płaszczyźnie
prostopadłej do tej prostej).
Na rysunku zaznaczyłam tylko jeden z tych kątów, żeby nie zaciemniać obrazu.
20 mar 13:34
uczen: Dobrze rozumiem ze kat BEC tez ma 90 stopni?
20 mar 15:28
ite: tak
20 mar 16:22
uczen: Czyli w takim razie odcinek BE=DE=√3/2x
nastepnie z tw cos wyliczamy i wychodzi cosα=−1/3
dobrze rozumiem ?
20 mar 16:38
ite:

ΔBEC jest szczególnym trójkątem prostokątnym, |BE| =
√3*x,
dalej można oczywiście skorzystać z twierdzenia cosinusów
20 mar 16:48
ite: | | 1 | |
odp. się zgadza, cosα=− |
| |
| | 3 | |
20 mar 16:54
uczen: dzieki
20 mar 16:56
james1: Hi friends how ae you all . I hope you all will be fine. I like this forum so much because I
love math.
It is one of my favorite subject<a href="http://techemirate.com/endoscope-camera-for-pc-windows-mac/>.</a>
21 mar 08:14