matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Graniastosłup
węgiel:
Na rysunku a=α, b=β
3
3
Dany jest prostopadłościan ABCDEFGH, w którym |EM|=15, |HM|=12, sinα=
, sinβ=
oraz
4
5
|DM| : |MB|=1:2. Oblicz wysokość danego prostopadłościanu. Policzyłem z tw. cosinusów, że |EH|=9 ale nie wiem co dalej.
20 mar 00:52
wredulus_pospolitus:
1) w trójkącie HGM masz dwa kąty i jeden bok −−− opuszczasz wysokość z wierzchołka H na bok GM.
5
3
W ten sposób obliczasz długość HG =
*
* 12 = 10
3
4
2) Skoro znasz długości krawędzi podstawy, to znasz długość przekątnej 3) Więc znasz |DM| 4) Obliczasz |DH|
20 mar 00:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick