matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dowód z trójkątem
węgiel:
1
Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Na boku AB wybrano punkt D taki, że |BD|=
|AB|. Na
5
1
boku AC wybrano punkt E taki, że |AE|=
|AC|. Odcinki CD i BE przecinają się w punkcie P.
3
Wykaż, że pole trójkąta ABC jest 55 razy większe od pola trójkąta DBP.
19 mar 20:20
Eta:
2(u+5w)=2u+s ⇒ s=10w
1
to 11w=
P
ΔABC
5
P
ABC
=55w
==========
c.n.w.
19 mar 20:38