Dany jest trójkąt abc, w którym AB=10, BC=8 AC=5 .Na boku AC zaznaczono punkt D
Michu: Dany jest trójkąt abc, w którym AB=10, BC=8 AC=5 .Na boku AC zaznaczono punkt D i poprowadzono
do niego prostą równoległą do boku BC przecinającą bok AB w punkcie E. Na boku BC zaznaczono
punkt F i poprowadzono przez niego prostą równoległą do boku AC przecinającą bok AB w punkcie
G. Wiadomo, że AD=CF. Wyznacz funkcję podającą odległość pomiędzy punktami E i G w zależności
od długości odcinka AD.
19 mar 17:49
Mila:
Jakieś pomysły masz?
Tales, podobieństwo? Próbowałeś?
19 mar 18:56
Michu:
Wolę gotowca
19 mar 19:05
wredulus_pospolitus:
no niemożliwe ... gotowca wolisz ... hahaha
19 mar 19:29
Michu_Official: e kto używa mojego nicku

?
19 mar 19:58
Mila:

|AB|=10
DE||BC, FG||AC
1)ΔADE∼ΔACB⇔
a+d=2x
b=10−2x
2)ΔBFG∼ΔABC⇔
========
19 mar 23:08
wredulus_pospolitus:
@Miluś ... a drugi przypadek rozpatrywałaś
20 mar 00:48
Mila:

i założeń też nie podałam
20 mar 15:55
an: @ MILA Czemu zrobiłaś się taka fioletowa, przecież taka bezinteresowna pomoc pomoc komuś
nie mającemu czasu na zajmowanie się pierdołami bardzo dobrze wpływa na samopoczucie,
a zwłaszcza na wzrost pedagogicznego ego.
20 mar 22:54