prawdopodobienstwo
seicento: rzucamy kostką prawdopodobienstwo tego ze kostka spadnie pod stol jest rowne 1/5 − przyjmujemy
wtedy ze wypadlo 0 oczek. Niech Pk oznacza prawdopodobienstgwo tego ze w pojedynczym rzucie
wypadlo k oczek k ∊ {0,1,2,3,4,5,6} Oblicz Pk dla k ∊ {0,1,2,3,4,5,6}. Niech A oznacza
zdarzenie polegajace na tym ze wypadla parzysta liczba oczek, B − ze wypadla liczba oczek
mniejsza od 5
Oblicz P(B I A) orazP(A I B) o cholerę tu chodzi?
19 mar 17:22
wredulus_pospolitus:
Chodzi o policzenie prawdopodobieństwa warunkowego
19 mar 17:42
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 4 | | 1 | | 6 | | 9 | |
P(A) = |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 10 | | 15 | |
| | 4 | | 1 | | 4 | | 8 | |
P(B) = |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 15 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 7 | |
P(AnB) = |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 15 | |
19 mar 17:45
seicento: moglbys wytlumaczyc P(a) i P(b)?
19 mar 22:46
wredulus_pospolitus:
P(A) = 'szansa że wyląduje pod stołem' + 'szansa że nie wyląduje pod stołem' * 'szansa że
parzysta'
| | 4 | | 1 | |
P(B) było źle ... winno być = 1 − |
| * |
| |
| | 5 | | 3 | |
czyli: 'omega' − 'szansa że nie wyląduje pod stołem' * 'wylosowano 5 lub 6'
20 mar 00:52