funkcja
dominika: Zbiorem wartosci funkcji kwadratowej f jest przedział <−5, ∞) a jej pierwiastkami sa liczby −3
i 7. wyznacz tę funkcję
7 mar 19:46
bibi: f(x)=ax
2+bx+c
3 warunki:
f(−3)=0
f(7)=0
| | b | |
Zw=<−5,∞) ⇒ ramiona w górę, czyli a>0 fw(− |
| )=−5 (min = −5 w wierzchołku paraboli) |
| | 2a | |
7 mar 19:50
ares:
y
w= −5
| | x1+x2 | | −3+7 | |
xw= |
| = |
| = 2 to f(2)= −5
|
| | 2 | | 2 | |
postać iloczynowa
f(x) = a( x+3)(x −7)
−5= a( 2+3)(2−7)
−25a= −5
a=
15
f(x) =
15( x+3)(x −7) =
15x
2−
45x −
215
7 mar 20:03