kwadratowa
lilka: Właściciel sklepu kupuje w hurcie wafle po 5,2 za sztukę i sprzedaje po 6 zł. Średnio sprzedaje
200 sztuk w miesiącu . Właściciel oszacował że po każdorazowej
obniżce o10 gr sprzedaż wzrośnie o 50 sztuk miesięcznie. Przy jakiej cenie zysk sklepu będzie
największy?
zadanie z f. kwadratowej
19 mar 16:27
wredulus_pospolitus:
f(x) = (200 + 50*x)*(0.8 − 0.1x)
| | −1 | | −4+8 | |
f(x) = 50* |
| (x+4)(x−8) −−−> xwierzchołka = |
| = 2 |
| | 10 | | 2 | |
f(2) = −5*6*(−6) = 180 PLN
kokosów to on na tych waflach nie zarabia
19 mar 16:48
lilka: czy x oznacza ilość obniżek?
19 mar 19:53