matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Matura rozszerzona
Alek:
Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (a) n określony dla n ≥ 0 , którego iloraz jest równy q =
√
3
/ 3. Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 51(
√
3
+1) Oblicz a5 .
19 mar 14:37
Mila:
1
S=a
1
*
stąd: a
1
1−q
a
5
=a
1
*q
4
19 mar 14:50