Prawdopodobieństwo
Mary1: Wykonano 6 rzutów symetryczna kostka sześcienną, której dwie ściany pomalowano na biało,
trzy na zielono i jedna na czarno. Niech zdarzenia będą określone następująco:
B = {dokładnie trzy razy wypadła ściana biała},
C = {co najwyżej raz wypadła ściana zielona},
19 mar 11:26
wredulus_pospolitus:
Schemat Bernoulliego się kłania
P(B) = P(Biała = 3)
P(C) = P(Z = 0) + P(Z = 1)
19 mar 11:37
getin:
Wzór Bernoulliego:
| | | | 3 | | 3 | | | | 3 | | 3 | |
P(C) = | * ( |
| )0*( |
| )6 + | * ( |
| )1*( |
| )5 |
| | | 6 | | 6 | | | 6 | | 6 | |
19 mar 11:39