
1.Znaleźć natężenie prądu w cewce indukcyjnej o promieniu 30 cm, składającej się z 600 zwojów,
jeżeli w środku cewki natężenie pola magnetycznego ma wartość 6000 A/m.
2. W jednorodnym polu magnetycznym o indukcji 0,1 T porusza się z prędkością 5 m/s przewodnik o
długości 20 cm. Kąt między kierunkiem ruchu przewodnika,a kierunkiem linii sił pola wynosi 90
stopni. Natężenie prądu płynącego w przewodniku wynosi 50 A. Znaleźć moc mechaniczną
przewodnika. (Odp. 5 W)
3.Na dwóch równoległych szynach ułożonych w odległości 10 cm od siebie, leży gruby przewodnik o
masie 100 g. po połączeniu szyn, ze źródłem prądu, przez przewodnik płynie prąd 10 A.
Przewodniki i szyny umieszczono w polu magnetycznym , którego linie są prostopadłe do
powierzchni szyn. Znaleźć natężenie pola magnetycznego, jeżeli przewodnik umieszczony w polu
porusza się ruchem jednostajnym. Współczynnik tarcia przewodnika o szyny 0,2. (odp. 1,6 *10 ⁻⁵
A/m.)
P=I*U
U=E − sem indukcji
| −Δf | B*S2−BS1 | B*ΔS | ||||
E= | = | = | ||||
| Δt | Δt | Δt |
| x | ||
V= | x=V*Δt
| |
| Δt |
jeśli tak to chyba pomyliłes jednostke