matematykaszkolna.pl
czarna rozpacz Kvvarg: Grupa uczniów − 4 dziewczyny i 8 chłopaków − zajmuje wspólny dwunastomiejscowy rząd w kinie. Na ile sposobów mogą zająć miejsca tak aby: a) dziewczęta siedziały obok siebie wiem, że będzie to 4! * 9 * 8!, bo rozmieszczam 4 dziewczyny na 9 sposobów, a później 8!, bo 8 chłopaków, ale zastanawia mnie, czemu nie mnoży się tego jeszcze przez 8 i 4 jako, że oni mogą zmieniać się ze sobą miejscami? kiedy musiałabym tak zrobić?
18 mar 14:48
ABC: no przecież silnie uwzględniają zmianę miejsc jakich wy macie nauczycieli, ogarnijcie się bo ja wiecznie żyć nie będę jak mówiła Mariolka z kabaretu
18 mar 14:55
Kvvarg: dziękuję za odpowiedź
18 mar 14:59
ABC: Ja uczę w tego typu zadaniach tak: sklejasz 4 dziewczyny klejem do glazury w jeden klocek który zajmuje 4 fotele , możesz to zrobić na 4! sposobów, klocek możesz położyć na 9 sposobów bo masz 12 krzeseł , i do każdego położenia klocka 8 chłopaków zajmują na 8! I moi uczniowie to rozumieją emotka nie wiem jaką ty masz nauczycielkę
18 mar 15:10
Mila: (D1D2D3D4)− jeden element (D1D2D3D4),C1,C2,....C8 − 9 elementów 9!*4! − liczba możliwych ustawień
18 mar 16:09