sinus nachylenia kata
glosnik: podstawa ostroslupa abcs jest trojkat prostokatny abc ktorego przyprostokatne maja dlugosci ab
= 8 ac = 6 krawedzie boczne maja dlugosc as = bs = cs = 9 oblicz sinus kąta nachylenia sciany
bocznej acs do podstawy abc
18 mar 13:59
. :
1) skoro krawędzie boczne są sobie równe, to znaczy że spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się
ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
2) okrąg opisany na trójkącie prostokątnym posiada swój środek w środku przeciwprostokatnej
3) zauważamy ze wysokość poprowadzona z S po ścianie ACS będzie opadać na połowę krawędzi
podstawy AC.
4) wyliczmy h
5) wyznaczamy h
trójkąta BCS
| | hBCS | |
6) trójkąt EDS jest trójkątem prostokątnym − zapisujemy sinα = |
| |
| | hACS | |
18 mar 17:19