Zbiór wartości funkcji
Werve: | | 2x | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Wyznacz jej zbiór wartości. |
| | x2+4 | |
Zrobiłem to zadanie na inny sposób niż jest podany, dlatego chcę się upewnić czy jest dobry.
1) Liczę pochodną tej funkcji.
2) Znajduję miejsca, w których pochodna jest równa 0
3) Sprawdzam, czy jest min/max lokalne
4) Obliczam f(xmin) i f(xmax)
5) Podaję otrzymany zbiór
18 mar 11:02
wredulus_pospolitus:
to co zrobiłeś/−aś nie jest pełnym rozwiązaniem
jeszcze należy podać:
a) dziedzinę
b) sprawdzić granice na krańcach dziedziny
18 mar 11:23
Werve: Dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste, a na obu końcach funkcja zbiega do zera, tak?
18 mar 13:14
. :
Tak. I jeżeli to napiszesz (policzysz) to wtedy na podstawie tego i wyznaczonej monotoniczności
funkcji f(x), policzeniu wartości w ekstremach, możesz podać ZW tejże funkcji
18 mar 17:22
Werve:
Dziękuje
18 mar 17:45
Mila:
II sposób
| | 2x | |
w= |
| , w− wartość funkcji |
| | x2+4 | |
w*x
2+4w=2x
w*x
2−2x+4w=0 dla jakich w równanie ma rozwiązanie?
a) w=0 to x=0
b) w≠0
Δ=4−16w
2≥0⇔1−4w
2≥0
c) odp.
18 mar 19:02