ekstremum
Kunegunda: moim problemem jest obliczenie ekstremum
obliczyłam pochodną:
jednak nie wiem co dalej.
7 mar 19:35
Jack: 1.war konieczny to f'(x)=0
2. potem jeszcze trzeba zobaczyć, czy w otoczeniu tego punkty (pierwiastka pochodnej) nastepuje
zmiana znaku.
7 mar 19:39
bibi: należy tą pochodną przyrównać do 0, wtedy otrzymamy x, które "podejrzane jest o istnienie
ekstremum
następnie trzeba zbadać znak pochodnej, tzn. dla jakich x−ów f
'(x)>0 i f
'(x)<0
jeśli byłyby dalsze pytania, to proszę pytać
7 mar 19:41
Kunegunda:
i co dalej?
bo jeśli miałam przykład z wielomianem, to mogłam użyć delty, obliczyć x
1 i x
2.
ogólnie rzecz biorąc nigdy nie brałam ekstremów, a jutro mam kolokwium, więc proszę o wszelakie
wskazówki
7 mar 19:52
bibi: mnóż przez mianownik i zostaje
−2x2+2x=0
−2x(x−1)=0
−2x=0 ∨ x−1=0
x=0 ∨ x=1
7 mar 19:53
Jack: ułamek sie zeruje gdy licznik sie zeruje... i juz (pod warunkiem ze dziedzina nie wyrzuca
pierwiastków).
7 mar 19:55
bibi: tutaj potem:
f"(x)=0⇔x=0 ∨ x=1
f'(x)>0 ⇔ x∊(0,1) ⇒ f rosnąca
f'(x)<0 ⇔ x∊(−∞,0)∨(1,∞) ⇒ f malejąca
z powyższych warunków:
dla x=0 funkcja osiąga minimum
dla x=1 funkcja osiąga maximum
7 mar 20:01
Kunegunda: okej, dzięęęęęęęęki wielkie, uratowaliście mój studencki tyłek

pozdrawiam cieplutko!
7 mar 20:35
bibi: nie ma za co i polecam się na przyszłość
7 mar 21:58