rozwiaz
balcerowicz: 1 + 3cos2 x = 4sin(π/2 + x)
16 mar 23:23
cosinus:
4sin((π/2)+x)= 4cosx
16 mar 23:27
balcerowicz: no tak i podstawilem t = cos x
i wyszlo mi ze cos x = 1 lub cos x = 1/3 i nie zgodnie z odp jest
16 mar 23:36
chichi:
nie no, jest okej. użyj teraz funkcji arccos do wyznaczenia x
17 mar 00:00
balcerowicz: arccos ?
nie bardzo wiem jak obliczyc cos x = 1/3
17 mar 00:05
chichi:
tak, poczytaj o funkcji odwrotnej do cosinusa
17 mar 00:45
Mariusz:
1+tg
2(x)=9
tg
2(x)=8
tg(x)=2
√2 ⋁ tg(x)=−2
√2
2
√2(1−tg(y))=1+tg(y)
2
√2 − 2
√2tg(y) = 1+tg(y)
2
√2 − 1 = 2
√2tg(y) + tg(y)
2
√2 − 1 = tg(y)(2
√2+1)
arctg(x)=∫
0x∑
n=0∞(−1)
nt
2n
arctg(x)=∑
n=0∞(−1)
n∫
0xt
2n
| | t2n+1 | |
arctg(x)=∑n=0∞(−1)n |
| |t=0x |
| | 2n+1 | |
| | (−1)nx2n+1 | |
arctg(x)=∑n=0∞ |
| |
| | 2n+1 | |
Przedział zbieżności tego szeregu jest taki sam jak dla szeregu geometrycznego
(z dokładnością do wartości na krańcach przedziału)
| | π | |
stąd ta zabawa z odjęciem |
| |
| | 4 | |
Teraz należałoby oszacować ile wyrazów szeregu należy dodać
aby uzyskać zadowalającą cię dokładność
17 mar 03:42
balcerowicz: ale to chyba nie jest na poziomie liceum matematyka rozszerzone
17 mar 11:33