Liczby dodatnie a i b spełniają równość
Tomeg: Liczby dodatnie a i b spełniają równość a2+2a=4b2+4b. wykaż że a=2b. Chciałbym się upewnić
czy mój sposób wykonania zadania jest poprawny, nigdzie w internecie nie potrafilem takiego
znaleźć.
a2+2a=4b2+4b
a(a+2)=2b(2b+2)
równość jest prawdziwa tylko wtedy kiedy a=2b
c.n.w
16 mar 22:21
chichi:
dla mnie to jest w połowie uzasadnione, brakuje czegoś i w ten sposób wątpię, żebyś to
zauważył, więc napiszę równanie analogiczne i pokaże gdzie tkwi problem:
x(x+2) = y(y+2) ⇔ x
2 + 2x − y
2 − 2y = 0 ⇔ (x−y)(x+y) + 2(x−y) = 0 ⇔ (x−y)(x+y+2) = 0
i stąd otrzymamy x = y bądź x = −2 − y (to powinniśmy u nas odrzucić) twój dowód to pomija
16 mar 22:55
chichi:
tutaj eliminacji dokonuje dodatniość liczb a i b, ale u Ciebie z niczego to nie wynika
16 mar 22:56
ABC:
a tak w ogóle to zadanie aż się prosi żeby dodać 1 do obu stron i zwinąć wzory skróconego
mnożenia. po co tak wydziwiać?
a2+2a+1=4b2+4b+1
(a+1)2=(2b+1)2
a+1=2b+1 lub a+1=−(2b+1) i tu interweniuje dodatniość , odrzucamy
a=2b
16 mar 23:09
chichi:
"i tu interweniuje dodatniość" ja bym tę dodatniość zainterweniował wyżej i po
spierwiastkowaniu nie ma już 2 przypadków
16 mar 23:16
Tomeg: rozumiem dzięki
16 mar 23:26