udowodnij
shakira: (a+b)(b+c)(c+a) ≥ 8abc
udowodnij
16 mar 21:53
shakira: liczb dodatnich
16 mar 21:55
getin:
Podzielmy stronami przez 8
| (a+b)*(b+c)*(a+c) | |
| ≥ a*b*c |
| 8 | |
| (a+b)*(b+c)*(a+c) | |
| ≥ a*b*c |
| 2*2*2 | |
| a+b | | b+c | | a+c | |
| * |
| * |
| ≥ a*b*c |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| a+b | | b+c | | a+c | |
| * |
| * |
| ≥ √a*b*√b*c*√a*c |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną dla dodatnich liczb a,b,c wynikają
nierówności
| | a+b | | b+c | | a+c | |
Mnożąc je stronami, otrzymujemy |
| * |
| * |
| ≥ √a*b*√b*c*√a*c co |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
należało udowodnić
16 mar 22:09
Mila:
a>0,b>0,c>0
(√a−√b)2≥0⇔(a+b)≥2√ab analogicznie
(√b−p{√c)2≥0 ⇔(b+c)≥2√bc
(√c−√a)2≥0⇔(c+a)≥2√c*a
Mnożymy stronami
(a+b)(b+c)*(c+a)≥8√a2*b2c2=8abc
16 mar 22:35
chichi:
a ja wrzucę rozwiązanie zapisane przez sztuczną inteligencję

"Możemy rozpocząć dowód przez zauważenie, że:
(a+b)(b+c)(a+c) = (a+b+c)(ab+bc+ca) − abc
Teraz skupmy się na pierwszym czynniku, a+b+c. Możemy zauważyć, że z nierówności AM−GM dla
trzech dodatnich liczb wynika, że:
(a+b+c)/3 >= (abc)
(1/3)
Możemy to przekształcić, aby uzyskać:
a+b+c >= 3(abc)
(1/3)
Teraz skupmy się na drugim czynniku, ab+bc+ca. Możemy to przekształcić, aby uzyskać:
ab+bc+ca >= 3(abc)
(2/3)
Podstawiając powyższe nierówności do pierwotnego równania, otrzymujemy:
(a+b)(b+c)(a+c) = (a+b+c)(ab+bc+ca) − abc
= [3(abc)
(1/3)][3(abc)
(2/3)] − abc
= 9abc − abc
= 8abc
Zatem (a+b)(b+c)(a+c) >= 8abc dla dowolnych dodatnich a, b i c, co kończy dowód."
Spiesząc z odpowiedzią, tak ten cały tekst z opisem wygenerował w 100% on
17 mar 15:13
ch:
17 mar 15:29
Mila:
Ładnie
17 mar 15:40
chichi:
jestem w trakcie testowania jego możliwości, ale jestem pod wrażeniem ile potrafi i jak
precyzyjnie odpowiada na niektóre pytania
17 mar 15:42
Mila:
Tak, tylko to jego "zauważenie".....
Słyszałam na TOK FM, że teraz uczniowie odrabiają lekcje korzystając ze sztucznej
inteligencji.
Coś wiesz na ten temat?
17 mar 15:46
chichi:
teraz jest potężna aktualizacja tego chatu, potrafi o wiele, wiele więcej. Pisze teksty, szuka
po obrazkach, generuje portrety, rozwiązuje zadania. Gdy nawet zadasz mu pytanie jak dojechać
z małej mieściny do dużego miasta, opisze Ci trasę całego przejazdu, poda cennik, stronę do
zakupu biletu, dokładne miejsce przesiadek etc. coś niesamowitego
17 mar 15:50
chichi:
Pisze rozprawki, wypracowania, streszczenia, co tylko zechcesz
17 mar 15:52
Mila:
Dziękuję
chichi za informację.
Podaj trochę ciekawostek jak coś odkryjesz.
Pozdrawiam
17 mar 15:59
getin:
Chyba muszę szukać innego zajęcia, korki z matmy będą niepotrzebne
17 mar 16:00
Mila:
getin, myślę, że jednak będą potrzebne.
17 mar 16:06
ABC:
widziałem na brainly.pl parę rozwiązań tej sztucznej inteligencji i przy poważniejszych
problemach dupy nie urywa łagodnie mówiąc , kręci się w kółko logiczne albo jak coś nawet
wyprodukuje to ja potrafię zrobić dowód 3−4 razy krótszy

Koleżanka polonistka też o jego rozprawkach nie ma za wysokiego mniemania , daje mu 3+
17 mar 17:24
chichi:
napisałem że czat dostał ogromną aktualizację
17 mar 19:18