Trygonometria
silnia: Rozwiaz rownanie sinx*sin2x=2cosx
Moj sposob:
sinx*2sinxcosx=2cosx
sin2xcosx=cosx
sin2xcosx−cosx=0
cosx(sin2x−1)=0
cosx=0 lub sinx=−1 lub sinx=1
x=2kpi lub x=pi/2 +2kpi lub x=3pi/2 +2kpi
W kluczu mam tylko pi2 + kpi
16 mar 20:55
wredulus_pospolitus:
ale wiesz, że sin
2x − 1 = −cos
2x
16 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
| | π | |
po drugie cosx = 0 to nie oznacza że x = 2kπ  tylko |
| + kπ |
| | 2 | |
| | π | |
natomiast drugi i trzeci wynik można 'połączyć' jako x = |
| + kπ  |
| | 2 | |
16 mar 21:07