Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy y=(m+1)x^2 +2x−4m+1 ma przyn
xyz: Cześć, mam parę pytań do tego zadania. Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy
y=(m+1)x
2 +2x−4m+1 ma przynajmniej jeden
pierwiastek dodatni?
dałam takie założenia:
1) Δ=0, p > 0 → ma jeden pierwiastek i jest on dodatni
2) Δ>0, x
1 · x
2 < 0 → ma dwa pierwiastki i jeden z nich jest dodatni
3) Δ>0, x
1 · x
2 > 0, x
1 + x
2 > 0 → ma dwa pierwiastki i oba są dodatnie
mógłby ktoś sprawdzić, czy te założenia które dałam są dobre?
czy w przypadku gdy ma być jedno rozwiązanie może być to funkcja liniowa, czy muszę dać
założenie że a≠0? a jeśli nie może wyjść funkcja liniowa to dlaczego?
z góry bardzo dziękuję za pomoc
xyz: teraz zauważyłam, że nawet w poleceniu pisze, że jest to trójmian, więc a musi być ≠0. W takim
razie mam tylko pytanie, czy te założenia są poprawne, czy do nich trzeba coś jeszcze dołożyć?