równanie (m-1)x^2+√7x+2m+1 =0 ma dwa różne pierwiastki takie, że ich iloczyn jes
Kwiriniusz: Mam problem z zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m należącego do zbioru liczb całkowitych równanie
(m−1)x
2+√7mx+2m+1 =0 ma dwa różne pierwiastki takie, że ich iloczyn jest jest całkowitą
liczbą dodatnia
Zrobiłem założenia że
a!=0
delta>0
x1*x2>0
x1+x2>0
po rozwiązaniu wychodzi mi m nalezy do zbioru pustego.
Jakies wskazówki

//
16 mar 16:02
Mila:
m≠1
1) Δ=−m
2+4m+4
2) x
1*x
2>0 i x
1+x
1>0 lub x
1*x
2>0 i x
1+x
1<0
| | 2m+1 | | −√7m | |
x1*x2= |
| , x1+x2= |
| |
| | m−1 | | m−1 | |
3)
| 2m+1 | | 2m+1 | |
| >0 i |
| ∊C+ |
| m−1 | | m−1 | |
| | 2m+1 | | 2m−2+3 | | 3 | |
p= |
| = |
| =2+ |
| |
| | m−1 | | m−1 | | m−1 | |
p∊C
+⇔
a) m−1=3⇔m=4 p=3∊C
+
Sprawdzam czy Δ>0, Δ=4 są dwa rozw. równania kwadratowego
b)
m−1=1⇔m=2 , p=5, Δ=8 są dwa rozw. równania kwadratowego
c) m−1=−3⇔m=−2, Δ=−8 brak rozw. − nie odpowiada war. zadania
d) m−1=−1 ⇔m=0, p=0 nie odpowiada
=========
odp.m∊{2,4}
sprawdź rachunki i sumy pierwiastów
16 mar 18:14
Kwiriniusz: dzieki
16 mar 19:10
Mila:
Masz może odpowiedź?
16 mar 20:38
Kwiriniusz: z obliczen wyszlo mi ze m∊(2−2√2,−1/2) ∪ (1,2+2√2)
16 mar 20:52