karina07: słuchajcie potrzebuje pomocy.!
mam takie zadania:
1.Funkcja kwadratowa f(x)=ax2 + bx + 2, gdzie a≠0, przyjmuje wartość (-20) dla argumentu
(-2). Jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 2.
a)wyznacz wzór tej funkcji?
PROSZĘ O POMOC.!
22 lis 18:01
anonim: Nie jestem pewna, ale wg mnie to trzeba ułożyć układ równań...
c mamy podane trzeba obliczyc tylko a i b
0=4a+2b+2
-20=4a-2b+2
teraz tylko to rozwiazac i wzor gotowy
22 lis 19:10
janek: wzór na funkcję kwadratową
Δ=b2-4ac
podstaw do tego wzoru
bx to będzie b2
ax2 to będzie a
2 to będzie c
22 lis 19:41