Trygonometria
silnia: Równanie sin2x+sinx=2
a) nie ma rozwiązań rzeczywistych
b) ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste
c) ma dokładnie dwa rozwiązania rzeczywiste
d) ma nieskończenie wiele rozwiązań rzeczywistych
Mi wydaje sie, ze prawidlowa jest odpowiedz c), jednak w kluczu mam d).
Sposob rozwiazania:
sin2x+sinx=2
sin2x = 1 ∧ sinx=1 (bo zbiór wartosci funkcji to <−1,1>, a dla kwadartu <0,1>)
sinx=−1 ∨ sinx=1 ∧ sinx=1
x = pi/2 lub −pi/2
16 mar 15:46
chichi:
tam na dole trzeba by nawias wstawić, jak rozbijasz na alternatywę! jest ok, ale popatrz na to
równanie, jak na równanie kwadratowe, którego zmienną jest sin(x) i dojdziesz do postaci
(sin(x) + 2)(sin(x) − 1) = 0, w tym przypadku z prawej strony równania była krytyczna wartość,
więc wnioskowanie było proste, natomiast gdy stałoby tam co innego, już byś tak postąpić nie
mógł. Jeśli chcesz to w szkole uczą nawet metody podstawienia u = sin(x) i masz wówczas
równanie u
2 + u = 2, rozwiązujesz względem u i wracasz do podstawienia
16 mar 15:52
Eta:
sin
2x+sinx−2=0
(sinx+2)(sinx−1)=0
sinx=−2 −− sprzeczność
lub sinx=1
| | π | |
x= |
| +2kπ , k∊ℤ −−− niesk. wiele rozw. rzeczywistych |
| | 2 | |
Odp: d)
16 mar 15:53
chichi:
| | π | |
mamy rozw. x = |
| + 2kπ, gdzie k ∊ ℤ − tych rozw. jest niesk. wiele, nie wiem skąd u |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
Ciebie wzięło się − |
| , przecież sin(− |
| )=−sin( |
| ) − stąd już widać, że wartości |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
w tych punktach są przeciwne, poprawna jest więc odp. D
16 mar 15:54
silnia: No tak. Plus okresowosc rozwiazania, zapomnialem. W przedziale byloby np 2 rozwizania, dzieki.
16 mar 15:56
Mila:

f(x)=sin
2x+sinx−2
sin(x)=t, t∊<−1,1>
f(t)=t
2+t
t
2+t=2
Wartość f(t)=2 dla t=1
| | π | |
sin(x)=1⇔x= |
| +2kπ , k∊C |
| | 2 | |
nieskończenie wiele rozwiązań.
16 mar 16:08