W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości H
HEJ: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości H= 5
√5 przekrój przechodzący przez
wierzchołek tego ostrosłupa oraz środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy ma pole 24
√2.
Oblicz objętość tego ostrosłupa



Pomocyyy
16 mar 15:35
Mila:

|DE|=a
1)
a*h=48
√2
| 2 | | 1 | | a√3 | |
|AF|=a√3, |OP|= |
| a√3− |
| a√3= |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | |
2)
a
2*h
2=48
2*2
√Δ=131
| −125−131 | | −125+131 | |
a2= |
| <0 lub a2= |
| =36 |
| 16 | | 16 | |
a=6
2a=12
V=60
√15
======
17 mar 00:12
a7: Skąd wiadomo jak obiczyć OP?
17 mar 12:53
a7: a już wiem, ok,
17 mar 12:54
bonus:

W takich sytuacjach wybieram najkrótszy odcinek i oznaczam go jakąś literką, tutaj literką a.
Szkic rozwiązania:
Z treści zadania: a
√3 w = 24
√2 /
2 i (tw. Pitagorasa) 125 + a
2 = w
2
3a
2 (125 + a
2) = 24
2*2 /:3 ⇒ a
4 + 125a
2 − 384 = 0,
Δ = 131
2, a
2 = 3 lub a
2 = −128 odrzucam.
| 1 | |
Objętość V = |
| * 2a√3 * 6a * 5√5 = 20a2√15 = 60√3 |
| 3 | |
17 mar 14:40
gratis:
60
√15
17 mar 14:51
bonus:
Oczywiście 60
√15, chochlik,

dla
gratis
17 mar 16:02