równanie
a7:
x2*(x+3)2=182
[x(x+3)}2=182 |pierwiastkujemy obie strony
|x(x+3)|=18
i co dalej?
|x2+3x|=18
1.x2+3x≥0 dla x∊(−∞, −3>U<0,∞)
x2+3x−18=0
Δ=81 √Δ=9
x1=−6 U x2=3
2.dla x∊(−3,0) r−nie ma postać −x2−3x−18=0 czyli x2+3x+18=0 brak rozwiązań
a zatem x=−6 lub x=3
czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
16 mar 15:20
ABC z roboty: a nie lepiej już w tym miejscu
[x(x+3)]2=182 wyciągnąć wniosek
x(x+3)=18 lub x(x+3)=−18
x2+3x−18=0 lub x2+3x+18=0
(x+6)(x−3)=0 lub Δ<0 brak rozwiązań rzeczywistych
x=−6 lub x=3
16 mar 15:28
16 mar 15:32