Oblicz obwód powstałego przekroju.
mak: Sześcian o krawędzi 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną jednej ze ścian i
nachyloną do niej pod kątem 60 stopni. Oblicz obwód powstałego przekroju.
Długości dwóch podstaw są mi znane, ale jak wyznaczyć ramiona?
15 mar 21:14
Mila:
![rysunek](rys/157850.png)
Przekrój jest Δrównoramiennym dla α∊(0,α
0), α
0≈54,7
o
Przekrój jest trapezem równoramiennym dla kąta α∊(α
0,90)
1) |OC|=3
√2
h=4
√3
|OP|=2
√3
|PC|=3
√2−2
√3
2)
ΔCPQ∼ΔCOB
|PQ|=3
√2−2
√3
3)
|CQ|=(3
√2−2
√3)
√2=6−2
√3
|BN|
2=6
2+(2
√3)
2=36+12=48
|BN|=4
√3=|DM|
Obw.=6
√2+2(3
√2−2
√3)+8
√3=12
√2+4
√3
15 mar 23:22
15 mar 23:47
Eta:
Korzystam z rys. Mili
1/ z Δ OPS "ekierki" |OP|=2
√3, h=|OS|=4
√3 |PS|=6
2/ z podob. ΔOBC i ΔCPQ
| 6√2 | | 3√2 | |
|
| = |
| ⇒ b= 2(3√2−2√3) |
| b | | 3√2−2√3 | |
P
przekroju= (12
√2−4
√3)*2
√3
P= 24(
√6−1)
===========
16 mar 00:30
chichi:
a dlaczego liczymy pole przekroju jak pytają o obwód?
16 mar 02:06
Jolanta: Bo panie od lat z tego słyną,że jak pomagają to bardzo dokładnie .Każdy może zerknąć i czegoś
się douczyć 🙂
16 mar 07:25
ite:
@chichi bo to jest odpowiedź do wersji dla drugiej grupy !
16 mar 08:49
chichi:
może być i tak, to się nazywa kompleksowa pomoc
16 mar 10:45
mak: W odpowiedzi figuruje 12√2 + 4√15 − 4√3.
Suma podstaw wyniosła mnie 12√2 − 4√3. Skąd wziąć resztę?
Z góry dziękuje za pomoc!
16 mar 11:29
Eta:
Poprawną odpowiedż taka jak podała Mila : 12√2+4√3
16 mar 11:41
mak: Dobrze, zaufam
16 mar 11:48
Mila:
W punkcie (3) mam pomyłkę:
mak, Myślałam, że wychwycisz ten lapsus rachunkowy.
Zawsze trzeba sprawdzać rachunki.
|CQ|=(3√2−2√3)*√2=6−2√6
dalej z poprawką:
|BN|2=62+(2√6)2=36+24=60=4*15
|BN|=2√15=|DM|
|MN|=2*(3√2−2√3)
obw=6√2+6√2−4√3+4√15
Obw=12√2−4√3+4√15
Jeżeli masz pytania to pisz.
16 mar 14:44
Mila:
chichi teraz to nigdy nie wiadomo, czy pomagać, czy nie.
Pewną trafną uwagę już gdzieś na ten temat wpisałeś.
Zobaczyłam, że "wisi" zadanko, to w przerwie filmu nabazgrałam rozwiązanie
i włączyłam aktualizację.
Dzisiaj zobaczyłam, że jest tam błąd.
16 mar 15:06
mak: Dziś sama zrobiłam to zadanie i wyszła mi poprawna odpowiedź. Niestety jedynie śledząc zadanie
sama nie zauważyłam błędu
17 mar 19:26