Nietypowe zadanie
enok: Liczby x,y spełniają równanie x2+y2−8x−6y+21=0 Wyznacz wszystkie możliwe wartości jakie może
przyjmować wyrażenie L=4x+3y
Policzyłem ten obwód koła i wyszło 4π ale chyba nie do końca rozumiem polecenie.
14 mar 22:56
ABC:
czy jesteś na studiach czy w szkole średniej?
14 mar 23:16
enok: w średniej
14 mar 23:19
enok: ma ktoś jakiś pomysł?
14 mar 23:50
kółko:
Tu nie ma koła
14 mar 23:57
Jolanta: Probowalam ale też nie bardzo wiem co z tym zrobić Podstawilam y=π\ (3x) do równania okręgu
Wychodzi równanie czwartego stopnia i klops
14 mar 23:58
Jolanta: | | π2 | |
x4−8x3+21x2−2πx+ |
| =0 tak mi wyszło |
| | 9 | |
15 mar 00:03
ABC: jeśli mnożników Lagrange'a nie możesz używać to chyba parametryzacja sinusowo−cosinusowa będzie
najlepsza
(x−4)2+(y−3)2=22 więc parametryzujesz
x=2cost+4 y=2sint+3 t od zera do 2π i szukasz zbioru wartości wyrażenia
4(2cost+4)+3(2sint+3)=8cost+6sint+25 a na to już są na poziomie szkoły średniej co najmniej 3
sposoby
− rachunek różniczkowy
−trygonometria
−rachunek wektorowy
15 mar 00:08
getin:
To zadanie z Aksjomatu − tam w odpowiedziach jest to rozwiązane w ten sposób, że odległość
środka okręgu x
2+y
2−8x−6y+21=0 od prostej 4x+3y−L = 0 musi być mniejsza lub równa
promieniowi okręgu, aby układ równań
{x
2+y
2−8x−6y+21=0
{4x+3y−L = 0
miał przynajmniej jedno rozwiązanie
{(x−4)
2+(y−3)
2=2
2
{4x+3y−L = 0
| | {|4*4+3*3−L|} | |
d = |
| ≤ 2 |
| | √42+32 | |
Odp. L ∊ <15, 35>
15 mar 10:16
ABC z roboty:
odpowiedź wydaje się dobra bo −10≤8cost+6sint≤10 co najszybciej wzorami trygonometrycznymi
pokazać lub iloczynem skalarnym
15 mar 11:58
Mila:
wg mnie fatalnie zredagowana treść zadania.
15 mar 17:51
ABC:
Jak na zadanie w szkole średniej to bym się nawet z tobą zgodził Mila , jak widać oznaczenie
literą L zmyliło parę osób.
15 mar 18:24