Oblicz granicę
crrd92: Dlaczego granica lim n(1/n)=1, przy n⇒∞? Mógłby ktoś wyjaśnić łatwym sposobem, jeśli taki
jest? Ponieważ miałem to na zajęciach przy szeregach i bez wyjaśnień zostało podstawione za to
1.
14 mar 22:25
ABC:
binom Niutona jak mawiają Rosjanie, specjalność jc więc nie będę mu chleba odbierał
14 mar 22:36
wredulus_pospolitus:
a ja odbiorę

1) Czy próbowaliśmy rozwiązać tą granicę samodzielnie?
2) Czy 'szpitala' pamiętamy?
lim n
(1/n) = lim e
ln (n(1/n) = lim e
1/n * ln n = e
lim 1/n * ln n = (*)
| | ln n | | 1/n | |
// lim 1/n * ln n = lim |
| = H = lim |
| = 0 // |
| | n | | 1 | |
(*) = e
0 = 1
niebieska równość zachodzi na mocy jednego z twiredzenień o granicach. Już nie pamiętam
jakiego.
15 mar 07:43