Równanie trygonometryczne
unicus: Rozwiąż równanie
2sin23x−1=cos24x−sin24x
gdzie x∊<0;π2>
rozpisałem to wszystko i zostało mi 2sin23x+3sin24x=2 i dalej mi nie wychodzi, może jakiś
błąd wcześniej ale nie mogę go znaleźc
14 mar 22:08
ABC: gościu ty nic nie rozpisałeś ,masz na iloczyn przejść jak zwykle w takich przypadkach
cos24x−sin24x=cos8x
2sin23x−1=−(1−2sin23x)=−cos6x
−cos6x=cos8x
na jedną stronę cos8x+cos6x=0 i wzór z tablic
14 mar 22:15
Mariusz:
Jak on to dostał
2sin
23x−1=cos
24x−sin
24x
2sin
23x=cos
24x+1−sin
24x
2sin
23x = cos
24x + cos
24x
2sin
23x = 2cos
24x
2sin
23x − 2cos
24x = 0
2(sin
23x − cos
24x) = 0
2(sin(3x) − cos(4x))(sin(3x) + cos(4x))=0
Teraz wybieramy sobie jedną funkcję i stosując wzór redukcyjny mamy
| | π | | π | |
sin(3x)=sin( |
| − 4x) ∨ sin(3x) = sin(4x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
albo
| | π | | π | |
cos(4x)=cos( |
| −3x) ⋁ cos(4x) = cos( |
| + 3x)) |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 16:04