Wyznacz wartości parametru, dla których równanie ma trzy rozwiązania.
MatPawcio: Wyznacz wszystkie wartości parametru a∊R, dla których równanie (|x−4a+1|−4)(2ax2 + 24ax − x
+22a −11) = 0 ma dokładnie trzy różne rozwiązania,
z |x−4a+1| − 4 = 0 wychodzą dwa rozwiązania które są spełnione dla dowolnego a.
z (2ax2 + 24ax − x +22a −11) = 0 sprawdziłem przypadki gdy a = 0 (wychodzi jedno rozwiązanie)
i Δ = 0 (wychodzi a = 1/20), problem mam gdy Δ > 0 i jeden z pierwiastków jest równy jednemu z
|x−4a+1| − 4 = 0.
14 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
początkowo chciałem 'na chama', ale przeca można coś zauważyć i sobie życie ułatwić

zauważ, że:
2ax
2 + 24ax − x + 22a − 11 = 2a(x
2 + 12x + 11) − (x+11) = 2a(x+11)(x+1) − (x+11) =
= (x+11)[ 2a(x+1) − 1 ]
tak więc ... jedno z rozwiązań będzie niezależne od 'a'
14 mar 19:39
wredulus_pospolitus:
więc mamy rozwiązania (ogólne):
x
1 = 3 + 4a
x
2 = 5 − 4a
x
3 = 11
sprawdzasz kiedy któreś z pierwszej pary jest równe któremuś z drugiej pary (i zachodzi
warunek: Δ > 0)
14 mar 19:41
wredulus_pospolitus:
PS. Licząc Δ powinieneś dojść do tej postaci wielomianu
w końcu: Δ = (24a − 1)
2 − 88a(2a−1) = 576a
2 − 48a + 1 − 176a
2 + 88a =
= 400a
2 + 40a + 1 = (20a+1)
2
√Δ = ± (20a + 1)
| | 1−24a + 20a + 1 | | 1 − 2a | |
x1 = |
| = |
| |
| | 4a | | 2a | |
| | 1−24a − 20a − 1 | |
x2 = |
| = 11 |
| | 4a | |
wystarczyło policzyć do końca
14 mar 19:44
MatPawcio: Dzięki wielkie. Muszę przyznać, że się w głupim miejscu zaciąłem haha.
14 mar 19:47
RozwartokątnyFilip: W x2 −44/4 to jest −11 chyba
14 mar 19:58
wredulus_pospolitus:
Filip − masz rację − powinien być minus
14 mar 20:45