ciągi
ola: dany jest nieskonczony ciag geo okreslony dla kzadej liczby naturalnej n≥1 suma dwoch
poczatkowych wyrazow jest rowna 6 a suma s wszystkich wyrazow jest rowna 8
wyznacz n dla ktorych spelnuiona jest rownosc I S − Sn I ≤0.01
14 mar 13:10
chichi:
w czym tkwi problem?
14 mar 13:21
. :
a
1(1+q) = 6
Wyznaczasz a
1 i q
Następnie zastosuj wzór na S
n aby rozwiązać ta nierownosc
14 mar 13:23
ola: no ale wychodza mi dwa rozwiazania a1 i q
q = 1/2
a = 4
q = −1/2
a = 12
i nie wiem ktory wykorzystac
14 mar 13:33
chichi:
sprawdź najpierw czego szukasz w zadaniu
14 mar 13:41
ola: no i i sn ale nie wiem ktore liczby podstawaic pod wzory zeby to liczyc
14 mar 13:44
ola: bo w odp podstawili 2 parę a pierwsza odrzucili ale nie pisza dlaczego i nie rozumiem
14 mar 13:44
chichi:
sprawdź warunki zadania po prostu...
14 mar 13:55
ola: no sprawdzalam ale nie widze czynnika ktory wykluczyby ktoras odpowiedz
14 mar 14:07
ola: moze ktos podpowiedziec
14 mar 15:11
ABC: z jakiej książki jest to zadanie?
14 mar 15:32
ola: ksiazka z arkusuzami ale nie wiem jaka niestety
14 mar 16:09
ola: mam tylko zdj arkusza i zdj odpowiedzi
14 mar 16:09
chichi:
na tym etapie obie odpowiedzi są niesprzeczne z warunkami zadania, autorzy dali...
14 mar 16:38