ciąg
knaga: dany jest nieskonczony ciag geo okreslony dla kzadej liczby naturalnej n≥1 suma dwoch
poczatkowych wyrazow jest rowna 6 a suma s wszystkich wyrazow jest rowna 8
wyznacz n dla ktorych spelnuiona jest rownosc I S − Sn I ≤0.01
wyszlo mi
q2 = 1/2
a1 = 4
lub
q2 = −1/2
a2 = 12
czemu w odp odrzucają pierwsza pare?
13 mar 21:37
kerajs:
Moim zdaniem, dla tej treści zadania poprawne są oba przypadki.
17 mar 17:36
piotrek: a jaki wychodzi tutaj ostateczny wynik? bo właśnie to robię, q1, q2 takie same mi wychodzi
tylko nie wiem co z tym wynikiem ostatecznym
18 kwi 11:55
wredulus_pospolitus:
| | a1 | | a1 | |
|S − Sn| = | |
| *(1 − (1−qn))| = | |
| qn| = 8* |qn| |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1 | | 1 | | 8 | |
0.01 = |
| > |
| = |
| = 8*(1/2)10 |
| | 100 | | 128 | | 1024 | |
Więc w obu przypadkach będzie to n ≥ 10
18 kwi 12:04
piotrek: kurde, w ogóle nie rozumiem nic z tego
18 kwi 12:42
piotrek: czemu nie mogę podstawić za S od razu 8, a za Sn np w zaleznoci od a1 albo 4 albo 12 do
n*a1
18 kwi 12:46
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że możesz ... chcesz tak zrobić to tak zrób
ja po prostu jestem leniwy i nie robić niepotrzebnie dodatkowej roboty
18 kwi 17:35
Jolanta: Oj nie leniwy tylko po prostu wiesz więcej A zwykly zjadacz chleba patrzy jak sroka w gnat i
myśli
Co to jest

? Jakim cudem powstało to coś w nawiasie (1−(1−q
n))
18 kwi 18:43
Jolanta: Zaglądam tutaj bo próbuje przypomnieć sobie co nieco i niestety przerosło mnie to zadanie
18 kwi 18:51
piotrek: wredulus, tylko właśnie wtedy mi wychodzi całkiem inny wynik jak tak podstawiam, i nie wiem
gdzie robię błąd
18 kwi 19:50
wredulus_pospolitus:
Joluś:
| | 1−qn | |
Sn = a1 |
| = S*(1−q n) si  |
| | 1−q | |
więc |S − S
n| = |S*(1 − (1−q
n))| = |S*q
n| ... teraz już widzisz to

piotrek ... to pokaż jak liczysz ... nie jestem wróżka, więc nie wiem czy i gdzie popełniasz
błąd.
18 kwi 20:05
Jolanta: Dziękuję 🙂
18 kwi 20:40