13 mar 20:24
mat: Zauważ, że:
− jeden pięciokąt styka się z 5ma sześciokątami
− jeden sześciokąt styka się 3ma pięciokątami
13 mar 20:32
kaszojadka: a pomógłbyś mi jeszcze zad. 25 i 27? proszę mam w czwartek kangura a nic nie potrafię z tego,
to jest bardzo ciężkie
13 mar 21:12
kaszojadka: w tym 27.jakimś dziwnym sposobem wyliczyłam 29, ale nnie wiem czy dobrze
13 mar 21:13
kangur:
a jak kangur, to trza samemu
13 mar 21:19
kaszojadka: nieeee
13 mar 21:24
kaszojadka: nieprawda
13 mar 21:24
kaszojadka: a w 25 mi wyszło B ale nie wiem czy dobrze:(
13 mar 21:27
kaszojadka: potrzebuję pomocy z tym zadaniem z tą piłką i jeszcze z tymi patyczkami
(24. i 27.)
@mat dziękuję za wskazówkę ale co mi daje ta podpowiedź?
13 mar 21:37
kaszojadka: @mat jak zrobić to zadanie z piłką pls
13 mar 22:08
13 mar 22:15
kaszojadka: tak, ale jak rozwiązać to zadanie z piłką
13 mar 22:25
kaszojadka: | | (12*5) | |
ja widziałam w internecie, że ludzie robią |
| ale ja nie rozumiem dlaczego na 3 |
| | 3 | |
13 mar 22:26
Mila:
Piłka− "Dwudziestościan ścięty"
wpisz w google będzie bryła i siatka.
20 sześciokątów i 12 pięciokątów.
13 mar 22:27
kaszojadka: tak, rzeczywiście na siatce jest 20 sześciokątów

ale jak to policzyć takim matematycznym sposobem, na Kangurze przecież nie ma czasu na takie
rysowanie
13 mar 22:46
Mila:
Nic nie trzeba rysować, podałam gdzie masz popatrzeć, aby zrozumieć wzór.
I sposób , który podałaś.
===================
12 pięciokątów
do każdej krawędzi przylega 5 sześciokątów
12*5=60
Każdy sześciokąt jest liczony 3 razy− patrz na model piłki
60:3=20 ścian o kształcie sześciokąta
(S=12+20=32 − liczba wszystkich ścian)
II sposób
==========
W+S=K+2− wzór Eulera pasujący do wielościanów
W=12*5=60− liczba wierzchołków
Z każdego wierzchołka "wychodzą" 3 krawędzie, ale każda łączy dwie ściany więc
jest liczona dwa razy
K=(60*3):2=90− liczba krawędzi
Podstawiamy do wzoru
60+S=90+2
S=32− liczba ścian
32−12pięciokątów =20 sześciokątów
13 mar 23:38
kaszojadka: Dziękuję bardzo 🥹🥹
14 mar 00:03
Mila:
14 mar 00:05
kaszojadka: a to zadanie z patyczkami?
14 mar 08:36
kaszojadka: ja jakimś dziwnym sposobem, pewnie niedobrym sposobem rozwiązałam tak, że wyszła dobra
odpowiedź

ale chciałabym zobaczyć jak to się rozwiązuje
14 mar 08:38
kaszojadka: @chichi
14 mar 08:40
an: Zauważ jak dodasz to wszystko to masz trzy pełne komplety plus 1 w każdym,
czy dalej już rozumiesz
14 mar 09:52
getin:
z − zielone, c − czerwone, n − niebieskie, ż − żółte
wśród 17 jest co najmniej 1 żółty − oznacza to że maksymalnie może być z+c+n = 16
używając podobnego rozumowania − mamy równania z+c+ż = 21, z+n+ż = 24, c+n+ż = 26 dalej tak jak
kolega an pisał
14 mar 10:11