Ciagi PR
silnia: Trzy liczby, których suma wynosi 52 tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie
pierwszym, trzynastym i siedemnastym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby
13 mar 20:13
wredulus_pospolitus:
oznaczmy te liczby jako:
wiemy, że:
układ trzech równań z trzema niewiadomymi −−−− do dzieła
13 mar 20:15
wredulus_pospolitus:
ewentualnie można też bardziej standardowo:
liczby to a,b,c
równania:
b = a + 12r
c = a + 16r
a + b + c = 52
b2 = a*c
w tym momencie masz układ czterech równań i cztery niewiadome
13 mar 20:16