Ciagi PR
silnia: Dany jest ciag którego suma n pierwszych wyrazów wyraża się wzorem okresla sie wzorem
Sn=6*5n+1+10, Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Sprawdź, czy jest to ciąg geometryczny.
13 mar 20:07
wredulus_pospolitus:
S
1 = a
1
S
2 − S
1 = a
2
S
3 − S
2 = a
3
| | a3 | | a2 | |
i sprawdź czy |
| = |
| = const. |
| | a2 | | a1 | |
13 mar 20:08
silnia: Wlasnie tak robilem, a3=3000, a2=600, a1=160, co nie jest stale w tej proprocji, ale chyba
popelnilem jakis blad rachunkowy.
13 mar 20:09
chichi:
S
1 = a
1, S
2 = a
1 + a
2, S
3 = a
1 + a
2 + a
3 etc.
żeby sprawdzić czy ciąg, którego wzór na sumę n początkowych wyrazów masz podany, musisz
| | an+1 | |
sprawdzić czy iloraz |
| jest stały, czyli niezależny od zmiennej n. |
| | an | |
po zastosowaniu analogii tego co napisałem wyżej masz:
a
n+1 = S
n+1 − S
n, to teraz a
n = ... wstaw do powyższego ilorazu i sprawdź
13 mar 20:11
Jolanta: 6*125+10=
6*625+10=
13 mar 20:27