Ciagi PR
silnia: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 1−x+x2−x3+x4...
Mamy tu doczynienia z nieskonczonym ciagiem geometrycznym
q=−x
|−x|<1
−x<1 ⋀ −x>−1
x>−1 x<1 x∊ (−1,1)
Co dalej? Narysowac sobie wykres
13 mar 19:54
chichi:
po coś wyznaczyłeś ten zbiór, zbiór na którym funkcja f jest szeregiem zbieżnym, zatem wzór
| | 1 | |
funkcji można zwinąć do postaci f(x) = |
| . Teraz zbadaj wartości tej funkcji na |
| | 1 + x | |
przedziale (−1,1) np. z wykorzystaniem pochodnej funkcji
13 mar 20:03
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
f(x) = S = |
| Df = (−1 ; 1) rysujesz i masz ZW |
| | 1−x | |
13 mar 20:03
wredulus_pospolitus:
fakt ... plusa tam wstaić trza
13 mar 20:04
chichi:
albo bez użycia pochodnej tak jak mówi @
wredulus po prostu narysuj wykres tej funkcji,
jest banalny do narysowania i jego analiza również
13 mar 20:07
silnia: Dzieki wielkie. Dzis gorszy dzien na matematyke..
13 mar 20:09